Van Campen Schoonmaakdiensten

Alles over bedrijfshygiëne  

×
Ga terug naar het overzicht

Alles over bedrijfshygiëne: bedrijfshygiëne is alles wat te maken heeft met het schoon en netjes houden van de werkruimtes maar ook uw persoonlijke hygiëne. In elk vakgebied is het belangrijk om bezig te zijn met bedrijfshygiëne maar wat zijn de regels en de voordelen hiervan? Dat gaan we in deze blog allemaal op een rijtje zetten. 

Algemene bedrijfshygiëne 

In elke branche gelden er andere hygiënevoorschriften maar er zijn ook een paar algemene regels. Het is voor iedereen belangrijk om te weten wat deze regels zijn. De regels gelden als volgt: 

 • De ruimtes in uw gebouw moeten dagelijks grondig worden schoongemaakt; 
 • De ruimtes waar veel bezoekers binnenkomen moeten extra schoongemaakt worden; 
 • Plekken die regelmatig worden aangeraakt zoals: lichtknoppen, deurklinken, tafels, stoelen, trapleuning, vaste telefoons, toetsenborden, muizen en vloeren; 
 • Prullenbakken dienen dagelijks geleegd te worden; 
 • Sanitaire ruimtes moeten frequent schoongemaakt en gedesinfecteerd worden; 
 • Voor en na het schoonmaken moet u uw handen wassen; 
 • Tijdens de schoonmaak is het gebruik van schoonmaakhandschoenen belangrijk; 
 • Het schoonmaakwater moet regelmatig verfrist worden. 

Bedrijfshygiëne op de werkvloer 

Ondernemingen in de levensmiddelenbranche moeten zich aan de strengste hygiënevoorschriften houden. Dit wordt dan ook doormiddel van een standaard proces goed gecontroleerd.  In deze branche heeft u ook de verplichting om gebruik te maken van een voedselveiligheidsplan. Deze moet voldoen aan de HACCP. (HACCP is de afkorting voor Hazard Analysis and Critical points in het Nederlands noemen we dit ook wel gevarenanalyse en kritieke beheers punten.) Dit wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Voor andere branches gelden zulke regels natuurlijk ook.   

Persoonlijke hygiëne op de werkvloer 

De werkgever kan een beleid opstellen voor een hygiënische werkplek, zo is het makkelijker voor medewerkers om hiermee bezig te zijn. Hoe kunt u zelf bezig zijn met uw hygiëne? Zorg voor goede lichaamshygiëne. De ene heeft hier meer last van dan de ander. Wees daarom alert voor uzelf en uw collega’s. Douche regelmatig en was op de werkvloer uw handen met zeep. Handige plekken om uw handen te wassen zijn bijvoorbeeld bij de toiletten of in de keuken. Een andere mogelijkheid is reinigingsdoekjes of handgel bij uw werkplek te bewaren.

Houdt ook uw eigen werkplek netjes, laat geen rommel achter zoals papiertjes, kruimels en vlekken. Als u een eigen prullenbak heeft, leeg deze dan ook regelmatig. Naast dit alles is het ook belangrijk om op de goede manier te niezen en te hoesten, in de elleboog en weggedraaid van andere mensen. Gaat dit toch mis en niest of hoest u in uw hand? Was dan even uw handen. Blijf bij ziekte thuis! Vaak hebben medewerkers het gevoel dat ze naar werk moeten voor de collega’s of de werkdruk. Laat aan uw medewerkers zien dat dit onnodig is en dat het beter is als ze thuisblijven. Op deze manier hebben ze een goed herstel en worden er geen andere medewerkers besmet.  

De voordelen van bedrijfshygiëne 

We kunnen ons allemaal de pandemie nog wel herinneren. In die tijd werd zichtbaar hoe belangrijk hygiëne eigenlijk is. Bedrijfshygiëne is er voor de bescherming van u en uw medewerkers. Door een hygiënische werkplek voorkomt u gezondheidsrisico’s bij u en uw medewerkers. Een schone werkplek zorgt voor meer productiviteit. Nog even een paar voordelen op een rijtje:  

 • Bedrijfshygiëne zorgt voor de bescherming van de gezondheid van uw medewerkers; 
 • Bedrijfshygiëne zorgt voor meer productiviteit; 
 • Bedrijfshygiëne zorgt voor minder kosten; 
 • Bedrijfshygiëne zorgt voor productveiligheid; 
 • Bedrijfshygiëne zorgt voor meer tevredenheid onder uw medewerkers. 

Uw bedrijfshygiëne op laten frissen? Van Campen maakt schoon! 

Heeft uw bedrijf behoefte aan een eenmalige of periodieke schoonmaak? Bent u opzoek naar schoonmaakwerkzaamheden speciaal voor uw bedrijf? Bij Van Campen bieden we u schoonmaak op maat volgens uw specifieke behoeften. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem vandaag nog contact op.  

Offerte aanvragen

Ga terug naar het overzicht